Tips voor een gezond feestje!

Een etentje, feestje, communie of lentefeest organiseren zorgt vaak voor heel wat stress. Misschien mankeert het je soms ook aan inspiratie? Wat gaan we maken? Gaat iedereen alles lusten? En hoe zorg ik ervoor dat ik niet te veel overschot heb? Je kan bij de traiteur bestellen, maar met onze tips kan je ook aan sharing doen met een gezond buffet! Geen konijnenvoer hier, maar wel tal van inspiratie voor creatieve creaties!

Wist je dat een ideale maaltijd bestaat uit verschillende onderdelen? Een kwart eiwitbron, een kwart koolhydraatbron en de rest zijn groenten. Het is een handige richtlijn om aan je dagelijkse hoeveelheid groenten te geraken. Wil je meer weten over eiwitbronnen en koolhydraatbronnen? Lees dan hier meer! Ook op je feestje laat je groenten best even schitteren. 

1. Groentebuffet

Groenten zijn enorm belangrijk in onze voeding en kunnen dus niet ontbreken op je feestje. Geef ze de hoofdrol en ga eens voor een aanvullend groentebuffet. Met een buffet kan je eten warm of koud serveren. 

Warme groenten kun je het best au bain-marie warm houden. Denk aan gegrilde broccolini, kerstomaten uit de oven, gestoofd witloof… Je kan deze groenten een dag op voorhand maken en de dag van het feestje opwarmen.

Een salade is een klassieker op tuinfeestje of barbecues. Een salada kan je moeilijker op voorhand maken, want de groenten verleppen snel. Wel kan je de dressing op voorhand maken om tijd te besparen. Verder zijn groentespreads of tapenades ook altijd een leuke manier om groenten te serveren. Zet de tapenades of groentespreads op tafel met crackers of soepstengels en dippen maar!

Salade met groenten en quinoa

Kom erbij en dans!

Om te dansen heb je energie nodig! Energie kan je halen uit koolhydraten, zoals aardappelen, pasta, couscous, rijst, ... Een simpele gekookte aardappel in schil, aardappelsalades, pastasalades, couscoussalade, ... het zijn allemaal gerechten die je koud kan serveren en op voorhand maken. 

Een dressing maak je vaak met mayonaise. Je kan het iets gezonder maken door de helft van de mayonaise te vervangen door yoghurt of kwark.

Om het buffet compleet te maken, mogen er zeker geen eiwitbronnen ontbreken. Hier kan op zijn beurt ook weer een afwisseling worden gemaakt van warme en koude gerechten.  

Tuinfeestje tafel met mensen

Een stukje vlees, stoofpotje of toch liever een dip?

We hadden het al over groenten, een koolhydraatbron en nu gaan we het nog hebben over een eiwitbron. Als warme eiwitbron kan zeker een stukje vlees, zoals kalkoenfilet met kruiden, kippenboutjes, biefstuk, een stukje vis… Andere opties zijn stoofpotjes, zoals stoofvlees, ossobuco of een vegetarisch stoofpotje. Deze stoofpotjes kun je de dag voordien al bereiden.  

Bij koude eiwitgerechten kan je inspiratie vinden in de dip-wereld. Hummus, ricotta-crèmes, tzatziki, baba ganoush, ... Een ander idee is een lekkere quiche of ander hartig gebak. Deze kun je de dag voordien bakken en laten afkoelen of warm opdienen net na het bakken. Een quiche is een heel makkelijk oplossing om allerlei restjes in te verwerken. 

EEN NAGERECHTJE

Ook dessertjes kan je een plaats geven in je buffet. Verdeel gebakjes in kleine stukjes voor kleinere porties of maak een fruitsalade. Fruitsalades zorgen voor veel kleur en vrolijken je tafel op. Je kan experimenteren met fruitsalades door bijvoorbeeld specerijen, kruiden of hartige smaken toe te voegen. Wat dacht je van een pittige Mexicaanse fruitsalade met bite? Of liever eentje met pecannoten

Fruitsalade

ENKELE ALGEMENE TIPS

  • Maak een lijstje van alle recepten die je wil maken.
  • Bekijk welke recepten of onderdelen van het recept je al op voorhand kan maken.
  • Maak een stappenplan, Bekijk welk gerecht je wanneer kan maken.
  • Ga niet overboard  met de hoeveelheden en aantal gerechten die je wil maken. Less is more!
  • Aanvaard hulp in de keuken en werk samen met je partner, kinderen of familieleden. Je hoeft niet alles alleen te doen.
  • Niet alles hoeft zelfgemaakt te zijn. De supermarkt, bakker of slager staan ook voor je klaar waar nodig. 
Samen koken